General Physics – Unit 1: Vectors, Speed & Velocity:

Schedules:

Introduction:

Syllabus.doc – Introduction Letter & Course Syllabus, Materials List, Class Rules, Grading Policy

(You need a 1.5 inch Physics binder, a graphing calculator, and a ruler & protractor!)

Information Survey.doc – HW due the first week (you’ll need a blank sheet of unlined paper)

Notebook Rubric.doc – goes in your binder in front of the 5 dividers

Other things for your binder (in the reference section):

Conversion Chart.doc

Astronomy data HANDOUT.doc

physics standards.doc

Calc&Excel best-fit directions 2010.doc

Math & Chemistry Review:

SigFig&SciNot HW - day 1.doc

Day 2 Physics HW hints 2007.docCheck here for some answers & some hints for day 2 HW!

(also see the Calc&Excel best-fit directions 2010.doc ; we are doing ALL linear fits ONLY. Don’t try any of the other kinds of fits!)

Algebra&trig review.doc

Algebra&Trig answers for web.docCheck here for some answers & some hints for day 3 HW!

Algebra - Matrix&Graph.doc – we’ll go over this together in class!

Vectors: (see lab below)

– lecture notes (they’re not on the Schedules ppt)

component #9 vector hints.doc EMAIL ME if you need more help!

Speed & Velocity: (see labs below)

Speed & Velocity packet.doc

Speed & Velocity Notes.ppt – lecture notes (they’re not on the Schedules ppt)

Speed&Vel HW packet hints.doc Check here for some hints on the vectors minilab! (EMAIL ME if you need more!)

Labs:

Vectors Lab.doc

Vector Minilab Notes & Hints.docCheck here for some hints on the vectors minilab!

Locomotion MiniLab.doc

Domino Lab.doc

A lab handout for Speed.doc – Average Speed hand-out / instructions so you can measure your data  (official unit experiment)

Answers:  Part a ) should be between 300 and 500 m/s written with 3 sig figs;   Part b) should be between 50,000 and 90,000 m/s written with 2 sig fig

Template for “Average Speed” write-up:   Average Speed template pdf.pdf

Data section template with pictures: Average Speed pics & data section.doc

(note: bullet pic = Figure 1, bullet data = Table 1, bullet graph = Figure 2, solar pic = Figure 3, solar data = Table 2, solar graph = Figure 4)

experiment write-up rubric 2009.doc

Test-Prep:

Study Guide for Unit 1 test.doc – You MUST print this out & have it in your binder 2 days before the test!

Review 1: Vectors Set 3: #4 (pretend units = m)

a)     Find total distance traveled    120 + 60 = 180 m

b)    Find displacement w/ both graphical & component methods   124 m at 308 degrees, or S 38 E

c)     Find speed & vel knowing time = 8.0 minutes   speed = 180 / 8 = 22.5 m/min; vel = 124 / 8 = 15.5 m/min at S 38 E

d)    Find equilibriant in both 0-360 & NWES  124 m at 128 degrees or N 38 West

Review 2: Vectors Set 2: 4E – 2A

a)       Find total distance traveled  40 + 120 = 160 km

b)      Find displacement w/ both graphical & component methods   158 km @ 245 degrees or S 25 W

c)       Find speed & vel knowing time = 10.0 hours

speed = dist/time = 160 / 10  km/hr = _____

velocity = disp/time = 158 / 10 km/hr = ___ @ 245 degrees

d)      Find equilibriant in both 0-360 & NWES   Equili = - R = 158 km @ 65 degrees or N 25 degrees E

**Note part b of both review questions should have:  4 pictures, 12 arrowheads, 6 dotted lines, 2 vectors with equal signs on them, all math work shown!

Additional Optional Vectors review Problem:   4E – 2A with Set 1

a)         Find total distance traveled = 40 + 100 = 140 m

b)        Find displacement w/ both graphical & component methods = 138 m @ 186 degrees

c)         Find speed & vel knowing time = 15.0 minutes

speed = dist/time = 140 / 15  m/min = _____

velocity = disp/time = 138 / 15 m/min = ___ @ 186 degrees

d)        Find equilibriant in both 0-360 & NWES   Equili = - R = 138 m @ 6 degrees OR east 6 degrees to North

Additional Optional Vectors review Problem:   4E – 2A with Set 3

a)         Find total distance traveled = 160 + 60 = 220 m

b)        Find displacement w/ both graphical & component methods = 204 m @ 57 degrees or N 33 E

c)         Find speed & vel knowing time = 2.00 hours

speed = dist/time = 220 / 2  m/hr = _____

velocity = disp/time = 204 / 2 m/hr = ___ @ 57 degrees

d)        Find equilibriant in both 0-360 & NWES   Equili = - R = 204 m @ 237 degrees or S 33 degrees W

Additional Optional Vectors review Problem:   2A – 4E  with Set 1  (in 10 hours)

a) 160 km

b) 158 km @ N25°E

c)  speed = 16.0 km/hr

d)  vel = 15.8 km/hr @ N25°E

e)  equil = 158 km @ S25°W OR 245°